Consiliere/ Psihoterapie cupluri

Studiile de specialitate ne arată beneficiile unei relaţii sănătoase de cuplu, atât din punct de vedere al unei bune funcţionări fiziologice cât şi emoţionale, psihologice. Cele mai multe cupluri nu sunt ferite însă de obstacole, tensiuni sau conflicte care au potenţialul de a rupe câteodata definitiv frumoasa poveste înfiripată între cei doi parteneri.

Conflictele sunt inerente şi totuşi modalitatea în care gestionăm relaţia poate să ne aducă mai aproape unul de celălalt, sau dimpotrivă, să ne conducă pe drumuri separate. Avem tendinţa să credem că atunci când există tensiuni în relaţia de cuplu înseamnă că nu ne potrivim şi e mai bine să ne desparţim. Nimic mai neadevărat. Fiecare vine cu o poveste şi nu este intâmplător că partenerul meu va apăsa tocmai acele butoane sensibile, după cum este la fel de valabil şi invers.

Terapia de cuplu vine în sprijinul persoanelor care îsi doresc un parteneriat conştient, în care fiecare partener este respectat pentru felul său de a fi şi devine parte activă atât pentru propria lui creştere cât şi pentru recuperarea şi dezvoltarea relaţiei de cuplu.

În procesul terapeutic se are în vedere evidenţierea vocii fiecărui partener, a creării unei interdependenţe sănătoase, învăţarea unor modalitati de primire şi oferire a iubirii, a afecţiunii şi respectului, tehnici de abordare a problemelor sensibile într-o modalitate plină de empatie, respectarea autonomiei fiecaruia şi reconsolidarea relaţiei prin reaprinderea interesului şi a păstrării acestuia pe toate planurile. Terapia se adreseaza şi cuplurilor care întâmpină dificultăţi de ordin sexual, dificultăţi de obţinere a unei sarcini ca urmare a unor tensiuni, a stresului sau a conflictelor, a unor blocaje de ordin psiho-emoţional, tehnicile vizând tocmai reconectarea în intimitate şi recalibrarea relaţiei prin schimbarea anumitor pattern-uri defectuoase şi reconectare dintr-o nouă perspectivă.